Rinyamente
DDOP-3.1.3/D-09-2010-0006 A NAGYATÁDI BÖLCSŐDE REKONSTRUKCIÓJA

Kisbajom

Végh Gábor, polgármester

06 82 385 473

Önkormányzat:
    7542 Kisbajom, Kossuth u. 111.

Közös Önkormányzati Hivatal:
    7541 Kutas, Petőfi u. 70.
    Jegyző: Pintér Csilla Judit

Internet elérhetőség: www.kisbajom.hu


Heraldikai leírás:
Álló kerektalpú arany tárcsapajzs zöld pajzstalppal. Az arany mezőben két természetes színű szarvasagancs között két zöld szárú és levelű, fehér hóvirág látható. A zöld pajzstalpban jobbról ezüst hatágú csillagtól, balról ezüst újholdtól kísért ezüst vízimalom-kerék szerepel. A pajzsot mindkét oldalról egy-egy keresztbe tett szárú, zöld lombozatú, arany makkokkal megrakott tölgykoszorú keretezi.


Magyarázat: A címer alatt látható tölgykoszorú a települést körülvevő tölgyerdőket jelképezi, melyek kitűnő életteret biztosítanak őzeknek és szarvasoknak, melyekre a szarvasagancs motívuma utal. Az itt honos hóvirág jelentős jövedelmet biztosított a község asszonyainak, ezért is került ez a növény a címerbe, míg malomkerék a község határában, a Rinyán egykor működött hat vízimalomra emlékeztet.

         Dél-Somogy egyik leghangulatosabb kistelepülése. A gyönyörű zöldövezetben található zsáktelepülésen több műemlékileg védett lakóház található, a község természeti környezete védett növényvilágban és vadállományban is gazdag.

         A falukép az elmúlt évtizedekben rengeteget változott, mindenütt virágos közterek, gondozott porták fogadják az idelátogatót. Még mindig magas a munkanélküliség és a befektetők sem ide települtek. A falu lakói a - polgármester vezetésével - számba vették értékeiket és lehetőségeiket, és megpróbáltak az adottságaikból erényt kovácsolni. Az eredmény látható a faluképben és érezhető a lakók mindennapjaiban.

Első lépésként elkészíttették a falu építészeti emlékeinek felmérését, melynek eredményeként védett épületté nyilvánították a református templomot a hozzá tartozó parókiával és a falu házát, ahol a polgármesteri hivatal és a könyvtár is helyet kapott.

         A falu településszerkezete szabályos mértani felépítésű, amit az 1847-es tűzvész következtében leégett falu újjáépítése során tudatosan terveztek meg. A legtöbb ma is álló ház ekkor épült, ezzel magyarázható a falu egységes arculata.

         Az országos műemléki védelem alatt álló egykori református parókai épületéből Népi Hagyományőrző és Erdei Iskolát alakítottak ki. A parókiát övező skanzenben a népi építészet emlékei közül zsuppfedeles, talpas ház, csűr, kukoricagóré kovácsműhely és régi lakóház található. A környező erdőkben meghúzódó tanösvények élővilága erdész segítségével megismerhetők. Az őstölgyesekben, égererdőkben védett növények, növénytársulások – többek között a Szúrós csodabogyó – találhatóak. Az európai hírű somogyi gímszarvas állomány mellett, őzek, szarvasok és vaddisznók is megtalálhatóak a környéken.

         A régi paraszti életmódot és az állattartást hivatott bemutatni a lovak és más háziállatok serege a skanzen udvarán. A faluban még ma is sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, állattartással. Megtekinthető a faluban egy működő tehenészet is.

Jelenleg két civil szervezet működik a községben, az egyik a Lila Akác Nyugdíjas Klub és a Kisbajomért Ifjúságért szervezet.

         A település a közeljövőben turisztikai célú fejlesztésként az Erdei iskolában egy „vigalmi csűr”, nyitott pavilon építését tervezi, ahol szabadtéri foglalkozásokat lehet lebonyolítani. Szintén az Erdei Iskolához kapcsolódóan az iskola környezetét és a népi építészeti lakóház felújítását, szálláshellyé alakítását tervezi.

A hosszabb távú célok között az egykori termelő szövetkezeti major területén található épületek felújítása, géptároló szín építése és a település népi építészeti értékeinek rehabilitációja szerepel.

 


 Nyomtatás


MySQL: 0.0020 s, 8 request(s), PHP: 0.0234 s, total: 0.0254 s, document retrieved from database.