Rinyamente
DDOP-3.1.3/D-09-2010-0006 A NAGYATÁDI BÖLCSŐDE REKONSTRUKCIÓJA
Természeti és épített „örökség”


Római katolikus templom (Szent Kereszt) Nagyatád

Az egykori ferences rendház mellett álló volt ferences templom 1761-ben épült barokk stílusban. Tornya 1813-ban készült. A XIX.században átalakították,ekkortól mutat eklektikus jegyeket.
A templom berendezése is figyelemre méltó, a fő és mellékoltárok, a keresztelőkút, a padok, az áldozatrács is a XVIII.sz.ban készült. A város legrégebbi épületegyüttese a ferences templom és a ferences rendház.
Megnevezés:                     Római katolikus templom(Szent Kereszt)
Cím:                                   Nagyatád, Széchenyi tér 6.
Telefon:                             06-82/351-672
Nyitva tartás:                     H-V:9-11 és 17-19


Ferences kolostor, Nagyatád

A ferences kolostor 1740-ben épült barokk stílusban. A XIX. században eklektikus stílusban átépítették. Az ebédlőteremben lévő falképek XVIII.sz.i barokk alkotások. A város legrégebbi épületegyüttese a templom és a kolostor.
Megnevezés:                     Ferences kolostor
Cím:                                   Nagyatád, Széchényi tér 6.
Telefon:                            06-82/351-672
Nyitva tartás:                     H-V: 9-11 és 17-19
 

Szent Rókus kápolna –Nagyatád Honfoglalás tér, Dózsa György u.

A város bevezető szakaszán álló, Szent Rókusról elnevezett kápolnát 1743-ban Czindery Ferenc építette barokk stílusban. Az 1996-ban felújított kápolna ma már műemlék.

Őrangyal kápola-Nagyatád

1998 őszén avatták fel a bodvicai katolikus templomot, mely a modern építészeti stílusával új színfoltja a városnak.

Római katolikus kápolna- Kivadár

A kápolnát 1881-ben építette az akkori földesúr.

Jézus szíve kápolna- Honvéd u.

Hadipark- Nagyatád, Szent Flórián tér

Református templom- Nagyatád

1940-ben épült, erdélyi kalotaszegi "stílusban" . Szép dísze az élősövény kert és a székelykapu.


Római katolikus templom-Háromfa

1881-ben épült templomot idén újították fel, a 7,5 milliós pályázatos pénzhez,  az önkormányzat és a lakosság is hozzájárult, így a végösszeg több mint tízmillió forintra rúg. A renoválás már nagyon szükséges volt, hiszen a helyileg védett épület felett eljárt az idő.
A templom védőszentjei Péter,Pál, az ő névnapjukon tartják a hagyományos búcsút is június 29-én.
Mise: kedd, csütörtök,vasárnap illetve esküvő, temetés, keresztelő
Plébános: Róka Dániel Babócsáról

Evangélikus templom- Somogyszobi út

Világháborús  hősök emlékműve

1992-ben a két világégés háromfai áldozatainak tiszteletére. 10 első és 50 második világháborús áldozat neve  kapott rajta helyet.


Mádl-kastély-- Nagyatád

Az egykori Mádl-kastély a XIX.században épült klasszicista stílusban. Az erősen leromlott épületen nemrégiben elvégezték az állagmegóvó munkákat, és rendbe tették az öthektáros parkját.


Mádl-kastély parkja—Nagyatád

A Mádl –kastély öthektáros, védett parkja különösen gazdag örökzöld fajokban. E terület díszei az öreg kocsányos tölgyek is.


Városi park—Nagyatád

Nagyatádot joggal emlegetik szobrok és parkok városaként is.
A rendezett parkok és a hatalmas gondozott zöldterület a város féltve őrzött kincse. A város védett facsoportjai közül az egyik legértékesebb a századfordulón telepített vadgesztenyés park a város főterén a Széchenyi téren. Számos értékes fafajt- luc- és erdei fenyőt, vörös tölgyeket, nyírfákat, kínai császárfát, narancsepret őriz a központi park.

 Termál Gyógyfürdő-Nagyatád

  Nagyatád a gyógyturizmus egyik központja. A város szívében, évszázados vadgesztenyefák és örökzöldek alkotta park közepén található a közel 100 éves igényesen felújított Termál Gyógyfürdő. Az artézi víz ivó- és fürdőkúrára egyaránt alkalmas. A nagyatádi alkálihidrogén-karbonátos termálvíz, melyet gyógyvízzé nyilvánítottak- alkalmas  gerinc, porckorongok és kisízületek kopásos elváltozásainak, a tő- és végtagízületek degeneratív jellegű megbetegedéseinek, idült gyulladásos ízületi betegségek, gerincsérv-műtéten átesett betegek gyógykezelésére. A mélyből feltörő hévízet ajánlják  ivókúrára is  gyomorsavtermelés közömbösítésére, krónikus gyomorhurut, köszvény kezelésére. A fedett részen 32,38, és 42 Celsius fokos medencék és kádfürdők találhatók, a szauna vendégei pedig átriumos medencében frissülhetnek. A termálvizes strandmedence és a gyermekmedence is egész évben használható.  A város tulajdonában álló fürdő vize az ország legjobb hatású gyógyvizei közé tartozik. 1996-ban felújították, és a legmodernebb orvosi műszerekkel szerelték fel, amelyek segítségével szakorvos irányítása mellett kezelik a betegeket.

Városi Strand—Nagyatád

A nyári időszakban kétezer fő befogadására alkalmas strand és kemping fogadja a pihenni vágyókat. A strandon termálvízzel temperált, feszített víztükrű, 50m-es uszoda, gyermek- és termálmedence, élményfürdők, óriáscsúszdák állnak a látogatók rendelkezésére.  

Városi Múzeum-Nagyatád

A múzeum kiállításai segítségével megismerhetjük a település történetét és az itteni híres emberek életét. Nagyatád múzeumában a város jeles szülötteinek,mint pl. Mudin Imre súlylökő olimpiai bajnoknak, Babay József (1898-1956) írónak, vagy híres lakosainak, Ágoston Vencel (1895-1946) festőművész-tanárnak, Bertok László írónak állít emléket. Gyűjtik és bemutatják  a régi mezőgazdasági, háztartási eszközöket, a cipész, kádár, kötélverő mesterség szerszámait.
Állandó kiállítás: Nagyatád múltja,Nemzetközi Szoborpark és Szimpózium, Göröndi út. A múzeum által fenntartott Nemzetközi Faszobrász- és Szoborparkban az 1975 óta Nagyatádon alkotó művészek monumentális szobrait állították ki.
Megnevezés:                            Városi Múzeum,Nagyatád
Cím:                                           Széchenyi tér 2.
Telefon:                                    06 82/352-028
Fax:                                          06 82/351-497
Nyitva tartás:                            Hétfő- péntek: 09.00-12.00, 13.00-16.00, Szombat:14.00-17.00

Nagyatádi Nemzetközi  Faszobrász Alkotótelep és
Szoborpark

A Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep 1975- ben tartotta első alkotóidényét. Az évek- alkotóidények során 160-nál is több nagyméretű, szabad teret igénylő született magyar, és a világ különböző országából ideérkező szobrászok munkája nyomán.
Igazi élményben részesül aki megpillantja a gazdag formavilágú, különböző irányzatokat képviselő, nagyméretű faplasztikákat.
2006- ban két új szobor került felállításra a szoborparkban: Detkovics Anikó "Lélekhárfa" és Dechandt Antal "Ősmag" című munkája gazdagítja a szabadtéri szoborgyűjteményt
Az alkotótelep történetével, az ott készült szobrokkal és alkotókkal a szoborpark honlapján részletesen megismerkedhet az érdeklődő (www.nagyatadiszoborpark.hu).
Cím: 7500 Nagyatád, Göröndi út
Levelezési cím: 7500 Nagyatád, Baross Gábor u. 2. (Művelődési Ház)
Tel:/ fax: 06 82/351-497
E-mail: muvelodesihaz@nagyatad .hu


LÁBOD - A SOMOGYORSZÁGI VADPARADICSOM

Az erdőkben, történelmi emlékekben és kulturális értékekben oly gazdag Somogy megye délnyugati régiójában található a Lábod Rt. mintegy 50 000 hektáros vadászterülete, mely a Balatontól délre - kb. 70 km-re a Dráva irányában, a magyar-horvát határátkelőhelyig - Barcsig terjed. A síkvidéki, részben erdősült és mezőgazdaságilag művelt területet észak-déli irányban húzódó homokhátak, számtalan patak és vízfolyás teszi jellegzetessé. A vidék álló- és pangóvizekben gazdag. A természeti adottságoknak ez a sokszínű együttese ideális élőhelyet biztosít a vadállomány számára. Az enyhe tél és az egész évben kicsi hőmérséklet-ingadozás a szubmediterrán klímahatás érvényesülését jelenti. A terület nagysága alapján az ország legnagyobb vadászterületei közé tartozik a Lábod Rt., s a vadászható fauna minősége is az országos átlag felett van. Vadászati lehetőség nyílik gímszarvasra, dámra, vaddisznóra, őzre és szalonkára. Ezen vadfajok területünk minden részén megtalálhatók. A lábodi vadgazdaság területén él Magyarország egyik legjobb minõségû szarvasállománya, melynek alapja a szakszerű élőhely- és vadföldgazdálkodás mellett, a szigorú elveken nyugvó selejtezés. Ezen elvek következetes alkalmazásáért, a múlt nagyvadgazdálkodásáért a lábodi területet 1994. évben - az országban elsőként - a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc-díjjal tüntette ki. Évente 120-150 szarvasbika kerül terítékre, melynek 65-70%-a volt érmes az elmúlt 10 évben. Ez szinte egyedülálló eredmény az egész világon. Szarvasbikára szeptembertől februárig nyílik kiváló vadászati lehetőség. A szarvasbika vadászatokon kívül novembertől februárig szarvas sutavadra szervezünk vadászatokat. Ilyenkor vaddisznó-elejtési lehetőség is kínálkozik. Lovaskocsi vagy szánkó teheti hangulatossá a téli barkácsolásokat. Első osztályú vadászházaink kényelmes pihenést, kikapcsolódást biztosítanak vendégeinknek. Nagysalléri, petesmalmi, ikladi vadászházainkban és rinyatamási vadászkastélyunkban 52 főt tudunk elhelyezni. Egyes vadászházainkban szauna is rendelkezésre áll. A vadászati idényen kívül (márciustól augusztusig) csoportok részére bemutatókat, szakmai tanfolyamokat szervezünk. Különböző konferenciák és egyéb rendezvények lebonyolítását is vállaljuk. Éttermeinkben a lábodi erdők kincseiből elkészített gasztronómiai különlegességek megízlelésével gazdagodhatnak vendégeink. Kirándulócsoportokat, valamint csak pihenésre és kikapcsolódásra vágyókat is szívesen vendégül látunk. Számukra ajánljuk. Hogy látogassák meg a közeli gyógyfürdőket (Csokonyavisonta, Nagyatád), s a természet egyedi szépségeit: a Somogy Természetvédelmi Szervezet vidraparkját és a babócsai ősnárciszost. Kívánság szerint lovardai foglalkozáson, tereplovagláson és egésznapon lovastúrán is részt vehet az érdeklődő. Bízunk benne, hogy a hozzánk látogatók maradandó élményekkel távoznak, akiket a jövőben már rendszeres visszatérő vendégként köszönthetünk.

A Lábod Rt. vadászterületén, a serpei területrészen 2001. szeptember 12-án Theodor Heisig német vendégvadász Petró István hivatásos vadász kíséretében, esti lesvadászaton ejtett el egy kapitális trófeájú szarvasbikát. Már az előzetes becslések sejtették, hogy rekord trófeáról van szó, de a végleges mérésnél mért 16,81 kg-os tömeg mindenkit meglepett. Ezzel Lábod tudhatja magáénak minden idők 2. legnagyobb súlyú magyar trófeáját. Az Országos Trófeabíráló Bizottság 262,83 nemzetközi pontszámra értékelte, ezzel a magyar ranglista 4. helyére, a világranglista 9. helyére került.
 
LÁBOD Vad- és Erdőgazdálkodási Részvénytársaság
 
7551 Lábod-Nagysallér
Telefon: 82/385-159, 548-031
Fax: 82/385-140
E-mail: labodrt@externet.huA Hosszúfalvi utcai kápolna

A templom Lábod község legrégebbi épülete. A levéltári adatok szerint Hoznyufalw település plébánia egyháza már az 1332-1337-es években fennállott. A kápolna építése az 1300-as évekre tehető. A reformáció terjedése után a török hódoltság idején a templomot a reformátusok vették használatba. 1729-ben Acsády veszprémi püspök visszavette a templomot a reformátusoktól és visszaállította a katolikus rendtartást. A terület tulajdonosai, a Hunyadiak a templomot román kori alapokra barokk stílusban átépítették. A kápolnában található festett oltárkép, a faragott rokokó stílusú kerettel 1760 körül készült. Említést érdemel a festett szószék. A későbbi birtokosok - báró Sina Simon, herceg Ypsilanti és herceg Hohenlohe - a kápolna tatarozását, állagmegóvását rendszeresen elvégezték. Az épületet temetkezésre is használták tulajdonosai és kegyurai. A szentéj alatt kapott végső nyughelyet a Hunyadi család 8 éves kislánya, valamint a kriptában helyezték el (a téglaburkolat alatt) Ypsilanti herceg fiát. A kápolna jelenleg a katolikus egyház tulajdonában és kezelésében van, liturgiai funkciókat lát el. Az épület stílusa, történelme révén idegenforgalmi látványosság, amely műemléki védettség alatt áll.
Megtekinthető a hét minden napján. Gondnoka Haris Istvánné: Lábod, Hosszúfalvi út 100. Tel.: 82/385-117

Tájház

A Hosszúfalvi út 57 szám alatt található talpasház 1889-ben épült. Építési stílusával, építésének módjával őrzi a Rinya menti táj építészeti emlékét. Az épület talpgerendákon nyugszik, oldalfalai "fecskerakás" technikával készültek. Ez a módszer jellemző Lábod község 1800-as években készült lakóházaira. A talpgerendákat és a koszorúgerendát függőleges karók kötik össze, melyre a lakók agyagból és vágott szalmából készített, kézzel formált "agyagpogácsákat" tapasztottak. A kész falat éles szerszámmal faragták egyenletesre, majd higított agyaggal azt elsimították. Az épületben kapott helyet a község helytörténeti, néprajzi gyűjteménye, amely korhűen berendezett épületbelsőben mutatja be a régi idők használati eszközeit. A gyűjtemény különleges darabjai a helyi népviselet emlékeként őrzött katolikus és református asszonykonty, valamint az egykori községi erdőbirtokosság beütő fejszéje, mellyel a kitermelt rönkökön a birtokosság tulajdonjogát jelölték. A Tájház udvarán hagyományos kemence és egy közel 60 éves gémeskút található.
A Tájház látogatható: csütörtök, péntek, szombati napokon 15.00 és 19.00 óra között. Előzetes bejelentés esetén ettől eltérő időpontban is. Információ: 82/385-117

SZIÁGY

A község központjától 9 km-re található a Sziágyi Erdei Iskola. Az erdővel körülzárt egykori erdészház 24 gyermeknek és 2 kísérő nevelőnek biztosít jó színvonalú elhelyezést. A tavasztól őszig terjedő időszakban előzetes egyeztetés alapján áll az érdeklődő gyermekcsoportok rendelkezésére. Turistajelzés mentén gyalogosan, de személygépkocsival is megközelíthető.

Tulajdonos, üzemeltető: SEFAG Nagyatádi Erdészete 
Férőhely:  
2 szobában 12-12 gyermek
   2 szobában 1-1 felnőtt kísérő

Melegítőkonyha, étkező, tanterem, udvari foglalkoztató, kirándulási alkalmak, az erdõ felfedezése erdészszakember vezetésével.
Jelentkezés: Somogyi Erdészeti és Faipari Rt Nagyatádi Erdészete
   Nagyatád,Szabadság tér 9.
     Tel: 82/453-900

      
Petesmalom-Vidrapark


Több mint százéves múltra tekint vissza a petesmalmi tórendszer, amely természetes élőhelyet biztosít a vidék jellegzetes állatvilágának. Miután itt találkozik a tavi és az erdei élettér, ennek köszönhetően rendkívül változatos  a fajtagazdaság. A tórendszer mellett kiépített madárlesek különleges élménnyel várják az ideérkezőket. A tórendszer mellett kiépített madárlesen különleges élmények várják az ideérkezőket. A nádas területén énekes nádi madarak élnek, gyakran látható a fekete rigó, a szürke gém, de a türelmes turista  a védett réti sast és a fekete gólyát is megpillanthatja.  A Somogy Természetvédelmi Szervezet és az alapítvány a Vidrákért összefogtak és közösen lépnek föl a magyarországi vidrák védelme érdekében, ugyanis hazánkban él Európa legnagyobb vidraállománya. A Petesmalomban kialakított Vidraparkban természetes élőhelyén tanulmányozható a védett vízi ragadozó.
A terület egész évben látogatható.
Elérhetőség:

Nagy Tibor 0630/336- 8214 (otte@t-email.hu)

Balogh Márta 0630/474-2491 (martabalogh@freemail.hu)

Horváth Imre 0630/201-4048 (zoldfolyoso.hi@gmail.com)

 

 

Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola, Kisbajom
 
Az országos műemlékvédelem allatt álló Református Parókia teljes felújítása során alakítottuk ki a Népi Hagyományőrző és Erdei Iskolát. Ez az épület szolgál szálláshelyként a vendégek számára, de van még lehetőség sátrak lakókocsik elhelyezésére is. A parókiát övező skanzenben a hajdan volt népi építészet emlékei közül zsuppfedeles talpas házak, csűr, kukoricagóré, kovácsműhely és helyi védettségű népi lakóház található.
Az európai hírű belső somogyi gímszarvas- állomány mellett őzek, szarvasok és vaddisznók is nagy számban élnek az erdőkön, mezőkön, melyekkel minden kirándulás során találkozhat a kiránduló.
A környező erdőkben védett növények, növénytársulások láthatóak; többek között medvehagyma, csillagvirág, hóvirág és Erdei csodabogyó- ami a jégkorszakból maradt itt. Szinte az év minden szakaszában különleges látványosság a kirándulóknak.
Az intézmény célja, hogy a még élő paraszti életmód, eszközök, szerszámok bemutatásával közelebb hozza és megerősítse a környezettudatos szemléletmódot az idelátógatók számára.
A paraszti életmód megtekintése céljából lovak és más háziállatok kerültek az erdei iskola udvarába. Ilyenek például a rackajuh, a mangalica, és a parlagi tyúk.
 
A faluban még ma is többen foglalkoznak mezőgazdasággal, hagyományos állattartással. Lehetőség van tehénfejés, kecskefejés és tyúketetés megtekintésére is.
Erdei iskolánkba azokat várjuk, akik hangulatos, falusi környezetben vágynak kikapcsolódásra. 

Árpád-házi Szent Margit Kiáálítóhely és Könyvtár- Segesd

Fernces rendi templom és kolostor- SegesdEmlékművek, szobrok-Nagyatád

Kossuth szobor- Széchenyi tér

Honfoglalási emlékmű- Honfoglalás tér

Hősök szobra I. világháborús emlékmű- Széchenyi tér

II. világháborús emlékmű- Széchenyi tér

Székely kapu- Szent István park


Természeti látnivalók, kirándulási lehetőségek

Széchenyi park( természetvédelmi terület) -Széchenyi tér

Szent István park

Csónakázó- tó

Városi Parkerdő- Csalogány u.

 Nyomtatás


MySQL: 0.0023 s, 8 request(s), PHP: 0.0247 s, total: 0.0270 s, document retrieved from database.