Kaszó

Hajdu Tibor, polgármester

06 82 553 272

Önkormányzat:

    7564 Kaszó, Kaszópuszta

Közös Önkormányzati Hivatal:
    7563 Somogyszob, Petőfi u. 1.
    Körjegyző: Nagy Zoltán Sándorné

Internet elérhetőség: www.kaszort.hu

 

 

  

Heraldikai leírás: Álló kerektalpú zöld tárcsapajzs kék pajzstalppal. A pajzs zöld mezejében jobbra fordult ágaskodó arany szarvas áll, amely felemelt mellső lábaival a Pécz nemzetség - kék pajzsban ezüst jobb haránt pólya - címerét tartja. A kék pajzstalpban zöld központú, karéjos arany középpel ellátott, stilizált ezüst tündérrózsa (Nymphaea albea) helyezkedik el. A pajzsot mindkét oldalon egy-egy makkban találkozó, arannyal szegett és erezett zöld levelekből álló tölgyfaág keretezi.  

Magyarázat: Az erdő- és vadgazdálkodásban fogalomnak számító kaszói erdő a messze földön híres dél-somogyi szarvasok hazája, ezt jelképezi a címerállat, míg a faágak a Drávánál kezdődő és az egész környéket beborító erdőséget szimbolizálják, illetve az itt folyó fagazdálkodásra utalnak. A tündérrózsa a környék egyedülálló természeti értékét, a Baláta-tavat és egyben az itt található különleges növényeket szimbolizálja.

Kaszó leginkább - mind országosan, mind nemzetközileg - a vadászok körében ismert település. A falu és lakói a vadászturizmusból és az erdőgazdálkodásból származó bevételekből élnek.

Az erdőrengeteg közepén megbújó település együttes öt puszta - Kaszópuszta, Darvaspuszta, Kanizsaberek, Bükkpuszta és Bürdecpuszta - összevonásával jött létre 1994-ben.

Kaszó neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt - az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és vadászházat a hozzá kapcsolódó üdülővel.

A népszerű kirándulóhelyet a turisták többsége kisvonattal keresi fel. A keskeny nyomtávú erdei vasút menetrend szerint, de a kirándulócsoportok előre bejelentett igényei szerint is közlekedik. A szentai vasútállomásról - pontosabban az állomás melletti fatelepről - indulva látványos a vonatozás Kaszóba, hiszen természeti értékekben is egyedülálló, rendkívül gazdag területen haladunk keresztül. A Kaszótól délre lévő Baláta tó környéke 1942 óta szigorúan védett terület, ahol számos világviszonylatban is ritkaságnak számító növény és állatfaj él.

A botanikai különlegességekben gazdag táj hínár vegetációja, az úszó lápszigetek valamint a vándorló ingólápok s azok flóravilága mind-mind természeti kuriózum.

A kaszói erdőségekben rétisas, feketególya és fekete harkály populáció is fészkel, az őslápos területen pedig őshonos fekete viperával is találkozhatunk. A természetvédelem azonban nem korlátozódik csupán a Baláta tó környékére.

         A szinte páratlan szépségű természeti környezetben elhelyezkedő üdülő 105 férőhelyes, a magas szintű igényeket kielégítő vadászházbeli lakosztályoktól a turistaszobákig. Az üdülőkomplexum sokféle szolgáltatással várja a pihenni vágyókat. (tornacsarnok, teniszpályák, szabadtéri sportterületek, szauna-szolárium, kerékpár és terepjáró kölcsönzés, lovas-fogat, lóhajtás, lovaglás, horgászat, lovas-szán)

A faluban a legnagyobb foglalkoztató a Kaszó Erdőgazdaság Rt, amely a fakitermelés és fafeldolgozás, a vadászat és a turizmus területén is tevékenykedik.

A versenysport szerelmesei körében is egyre népszerűbb a település. A nyugodt környezet kiválóan alkalmas a sportolók alapozó- és edzőtáboroztatására.

2004. óta Kaszó ad otthon az Országos Gyermek, Serdülő és Sprint Duatlon bajnokságnak.

A közeljövő turisztikai fejlesztési célja a Küvölgyi halastó és a kaszói erdei kisvasút szolgáltatásainak javítása. A területekhez kapcsolódóan kerékpárutak, tanösvények, vadaspark kialakítása szerepel.