Rinyamente
DDOP-3.1.3/D-09-2010-0006 A NAGYATÁDI BÖLCSŐDE REKONSTRUKCIÓJA

Somogyszob 

Eller János, polgármester

06 82 553 272

Közös Önkormányzati Hivatal:
    7563 Somogyszob, Petőfi u. 1.
    Jegyző: Nagy Zoltán Sándorné

Internet elérhetőség: http://www.somogyszob.huHeraldikai leírás:
Jobbharánt ezüst pólyával osztott csücsköstalpú pajzs, melynek első vörös mezejében lebegtetett helyzetű, ékkövekkel díszített, leveles arany koronába tűzött háromlevelű ezüst tölgyfaág látható. A pajzs második fekete mezejében kéregöntésű ezüst vasúti kerék szerepel, az ezüst pólyában mindkét végén egy-egy lóherevégű vörös kereszt, középen nyolcágú vörös csillag.
 
Magyarázat: Szob a középkorban királynéi birtok volt, erdeiben királyi vadászatokat tartottak. A hagyomány szerint megpihent itt IV. Béla, mikor a tatárok elől menekült. A címerben lévő korona ezekre emlékeztet, míg a koronába tűzött háromlevelű ezüst tölgyfaág a település korábbi pecsétjeire. Tölgyfa és tölgyfaág több pecséten is szerepelt, így átvétele utal egyrészt a települést körülvevő erdőkre, másrészt kifejezi a történeti múlt továbbépítésére mutatkozó igényt is. A vasúti kerék a község vasúti csomópont-jellegére utal. Somogyszobon három egyház temploma található. A két lóherevégű kereszt a katolikus és az evangélikus, a nyolcágú csillag a református lakosságot jelképezi.

         Somogyszob közlekedési szerepe meghatározó a kistérség közlekedésében, hiszen itt található a kistérség egyetlen vasúti csomópontja. A község déli oldalán halad keresztül a Budapest-Gyékényes-Rijeka vasútvonal. Így a falu jó közlekedési adottságai kedvezően alakították a település sorsát. Az 1870-es években megépült Zákány-Dombóvári vonal hatására az addig főként földművelésből élő falu gazdasági fejlődésnek indult. Akkoriban az ország minden részéről érkeztek ide vasútépítők, aki a faluban találtak otthonra.

 

A vasút a falu virágkorát hozta el: két szálló és sok vendéglő épült azokban az években, melyek a társas összejövetelek színhelyei voltak. Számos társaskör működött a faluban, ezért nem meglepő, hogy ma is több, aktív civil szervezete van a falunak. A legrégebbi a JEK vagyis a Jókedv Egészség Kultúra Férfikör, melyet megirigyelve a somogyszobi asszonyok is összefogtak és meglapították a SANSZ-ot, a Somogyszobi Asszonyok és Nők Szövetségét. A két vidám szervezet mellett a helyi hagyományőrzést és hagyományápolást a Vilma Háza Alapítvány tagjai vállalták fel.

         Természetesen a falu nemcsak a jó közlekedési adottságai miatt említésre méltó a térségben. A szép természeti környezetben található falut a kaszói erdő veszi körül változatos növény és gazdag állatvilágával.

         Somogyszob 2003-ban a megye legkomfortosabb falva lett, hiszen a község minden alapinfrastruktúrával ellátott. Vezetékes ivóvíz, gáz- és szennyvízcsatorna, vezetékes telefon és kábeltévé-hálózat szolgálja a lakók kényelmét.

         A faluban és környékén működő vállalkozások közül kiemelkedő erdőgazdálkodási tevékenységet folytat Mocz  András magánerdészete. Az erdőművelési tevékenységét a közeljövőben falusi magánszálláshely természetes környezetben történő megépítésével és erdei iskola létrehozásával bővíti.

A másik jelentős vállalkozás a faluhoz tartozó Nagybarátipusztán működik, ahol egy belga fiatalember közép-európa egyik legkorszerűbb állattartó telepét és tejgazdaságát építette fel.

Jelentős foglalkozató a településen az önkormányzat, a MÁV és a Napsugár Ipari Szövetkezet varrodája. Emellett a Kaszói Erdőgazdaság ad szezonális munkalehetőséget.

S, hogy a múltról is essék szó. A település nevét több mint 700 évvel ezelőtt egy Árpád-kori adomány levélben Zoob formában írták le. Az 1500-as évektől sok megpróbáltatásban volt részük az akkor élőknek. A törökkel vívott harcok idején gyakran adott nekik menedéket a mocsár és az erdő. A török hódoltság idején, az addig katolikus lakosság Luther tanait kezdte követni. A két felekezet templombirtoklási vitája a 18. századvégén oldódott meg, mikor a falu mind a katolikus, mind a református hívek számára. A falu az 1930-as évek végére építette fel harmadik, evangélikus templomát.

A jövő feladatai között az Eötvös utcában található gazdasági terület infrastruktúrával való ellátásával alkalmassá válik ipari, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységek létesítésére.

A termelőszövetkezet telephelyének és a göngyöleg-, és tüzéptelep rehabilitációja új munkahelyeket teremt. a községi általános iskola rekonstrukciójával a színvonalas oktatáshoz szükséges környezetet szeretnének teremteni.

 


 Nyomtatás


MySQL: 0.0022 s, 8 request(s), PHP: 0.0232 s, total: 0.0254 s, document retrieved from database.